fredag 12 februari 2010

Afghanistan och krig som metod

Det är så oerhört svårt med våld.

Å ena sidan är våldet fruktansvärt. Å andra sidan måste man därför freda människor från andra människors våld. Och då tillgripa våld.

Å tredje sidan kan våldsanvändning permanenta konflikter. Ett rättfärdigt våld riktar sig mot ett orättfärdigt, men skrapar i själva verket på ytan. De underliggande konflikterna som utgör rotorsaken till våldet och förtrycket kan man inte angripa.

Å fjärde sidan är rotorsakerna inte jätteintressanta för den som utsätts för våldet. Den som utsätts för våld vill att våldet ska upphöra. Punkt. Den afghanska flickan som får stryk för att hon vill gå i skolan vill inte ha stryk.

Och precis där gör svenska soldater nytta. Med helyllepräktiga värderingar om alla barns rätt att gå i skolan, oavsett hur det ser ut mellan benen på dem, kan en trupp backa upp tjejens längtan att skaffa sig ett liv, med lite bly och krut i kalibern 5,56x45 mm (källa: vapennördarna på SoldF... :-/ ). Vill du hindra tjejen att gå i plugget? Vill du dö? SCUM-manifestet in practice, fast med svenska skattemedel. Ät krigsmateriel, din skäggiga talibanfarbror!

Men då kommer vi in på den femte sidan. Den jobbiga. Att snälla mammor och pappor som råkar bo i detta gytter av talibaner och människor som försöker skaffa sig ett liv; faktiskt blir av med sina liv. Slutar andas. Slutar leva. Stryker inte sina barn på kinden längre.

Ibland faktiskt på grund av välmenande soldaters kulor. Bly och krut släcker liv.

Att svenska soldater dör är tragiskt, men faktiskt inget som jag lägger någon politisk värdering i. Eftersom ansökan till utlandstjänst är helt frivillig, där individer har beslutat sig för att åka ner, trots riskerna; så ser jag inte att staten - och i förlängning då också jag, som medborgare - har något ansvar.

Värre är det med den oskyldiga civilbefolkningen. Och att just kulor och krut har en dokumenterat dålig effekt när det gäller att skapa fred. Men frågan är vad som skulle hända med den oskyldiga civilbefolkningen om de utländska militärerna drog sig undan?

Sverige är faktiskt inte där oinbjudna. Det är inget USA-imperialistiskt krig. Inget som riktas mot Afghanistans folk och självbestämmande. Ja, jag betvivlar starkt att metoden är rätt. Men det betyder inte att det som insatsstyrkan gör är fel.

Och man kan fundera över insatsens legitimitet, i ett FN-perspektiv. Men då kan man också lika gärna fundera över FN:s legitimitet.

Det är inte lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar