tisdag 2 februari 2010

Faktafel vecka 5

Vissa tror att det kommer att bli en ful valrörelse, en där man far med osanningar.

För att jag själv inte ska tappa huvudet tänkte jag samla de faktafel som uppdagats i debatten under denna vecka, ett inlägg som jag alltså tänker uppdatera när jag finner på något nytt. Innehållet i det här inlägget kommer alltså att förändras i takt med att fakta i målen inkommer (till skillnad mot den princip jag annars följer: att inte ändra i efterhand annat än ett och annat stavfel).

Reinfeldts 100 000 fler i arbeteNej, det är kanske inte, som Fredrik Reinfeldt uppgav, 100 000 fler i arbete nu än 2006. Under resans gång ändrades ju definitionerna lite.

Enligt siffror från SCB är det 40 000 fler i arbete 2009 än 2006.

Arbetslösheten är, hur man än räknar, märkligt nog inte värre nu under krisen än vad den var under högkonjunkturen.


Arbetarbladets kreativa citerandeArbetarbladet påstod på ledarplats att CUF-ordföranden Magnus Andersson önskar se en utrensning på arbetsmarknaden där 40- och 50-åringar ska träda tillbaks.

Något som Magnus Andersson naturligtvis inte vill eller någonsin har påstått.

Lena Sandlin, ledarskribent på Västerbottens folkblad, tar detta påstående vidare och förser det med pratminus, alltså påstår att det är ett direkt citat (och hon skriver samma sak på sin blogg).


Jonas Petterson filmade inte byggnadsarbetare på arbetstidBloggen "Utsikt från ett tak" påstod att Jonas Petterson (han med filmen om protektionismen i den svenska byggbranschen) spelade in filmen på sin arbetstid och bloggen gjorde en poäng av att vissa måste arbeta med kroppen för att få lön, medan andra kan springa runt och smygfilma arbetare.

Men Jonas Petterson spelade inte in filmen på arbetstid. Han, precis som "Utsikt från ett tak" drivs av ett politiskt patos. Han har vidare inte kallat byggarbetare för lata.

4 kommentarer:

 1. Reinfeldt hade kanske inte fel ändå?

  http://erixon.com/blogg/2010/02/reinfeldt-hade-visst-ratt-100000-fler-sysselsatta/

  SvaraRadera
 2. Arbetslösheten är i alla fall inte värre!

  SvaraRadera
 3. Hej Kadafi
  Hoppas du lyckas med att få bort dom från Rinkaby så ni kan få leva i lungn och ro, och icke komma tillbaka i samma som ni har flyt ifån.
  Kanske forsöka filma och ljudoptagningar av vad som händar för sedan skicka till kvälsöppet kanske til Statsministern det er jo faktisk icke nödvendigt att vittna i domstol personligen.
  Jag håller tummarna för dig och dom arbetar med dig Lycka till

  SvaraRadera
 4. Tyvärr kan jag inte vidarebefordra hälsningen till Kadafi Hussein (se http://apelsineld.blogspot.com/2010/02/kadafi-hussein.html), men pepp är ju alltid välkommet!

  SvaraRadera