onsdag 28 oktober 2009

Tvång eller frivillighet?

Mona Sahlin sade följande:


- Vi lever inte våra liv oberoende av varandra och ingen kan bygga sina egna sjukhus, vägar eller skolsystem, men tillsammans kan vi gör det. Det vilar på det vackraste ordet jag känner till och på det ord hela min politiska uppfattning bygger: solidaritet.


Nå, rent upplysningsvis tror nog ingen att det är en smart idé att bygga vägar, skolor och utbildningssystem ensam. Samarbete är modellen! Oavsett om man är konservativ, liberal eller socialist.

Men att det (S)amarbete och den (S)olidaritet som (S) förespråkar, vilar på en ganska obehaglig grund, det talar Mona Sahlin väldigt tyst om. Den grunden stavas tvång. Och upprätthålls genom statligt våldsmonopol.

Ingen kan i längden upprätthålla sjukhus, vägar och skolsystem med hjälp av tvångsmakt. Det enda uthålliga (och anständiga) är att folk upprätthåller dem baserat på frivilliga överenskommelser.

(Se även Who is John Galt?)

1 kommentar:

  1. Människor klarar ju uppenbarligen av att lösa en mängd olika problem genom frivilliga samarbeten, men det där med "frivilligt" är tydligen inte så viktigt i socialisternas värld. Är man fri när man måste jobba för att tjäna pengar? Va va va?

    SvaraRadera