måndag 12 oktober 2009

Lubna Hussein, igen

Apropå män som vill reglera vad kvinnor har på sig: Kommer ni ihåg Lubna Hussein? Som greps för att hon bar långbyxor?

Inger Fredriksson tipsar om en artikel i DN som förtäljer de fortsatta turerna i detta absurda äventyr.

Hon slapp smisk, istället omvandlades straffet till böter. Måhända omvandlades straffet på grund av all uppmärksamhet, vilket återigen bevisar hur viktigt och kraftfullt det är när vi helt enkelt uppmärksammar och pratar om fel som begås. Ordets makt.

Och journalistförbundet i Sudan betalade tydligen hennes böter, vilket är en god påminnelse om den kamp som förs i de totalitära staterna.

Dessutom har tydligen muslimska lagtolkare i Egypten gett henne rätt, angående Koranens syn på kvinnor och långbyxor: det är helt OK.

Det sistnämnda är gott och välbehövligt att veta för Ludna själv, eftersom hon är from muslim och bryr sig om vad Koranen säger. Det borde dock vara fullständigt irrelevant för de Sudanesiska myndigheterna. Oavsett vad Koranen säger, och oavsett vad Ludna hade eller inte hade på sig, så har myndigheterna ingen rätt att straffa henne.

Sålänge som myndigheter runt om i världen inte förstår att kläder och tro (och mycket mer än så) är den enskildes sak, så fortsätter kampen för frihet.

Inger Fredriksson avslutar sitt inlägg med orden: "Om detta måste vi berätta" och jag instämmer till 100%. Sprid budskapet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar