fredag 30 oktober 2009

Bloggtips: Johan Norberg om att Fremskrittpartiet ju faktiskt är främlingsfientliga

Häromveckan gjorde det norska Fremskrittpartiet en flört med den svenska liberalismen. Man poängterade hur mycket för ekonomisk och annan mänsklig frihet man är, och emot allt förmynderi. Detta har renderat dem en hoper överslätande och ursäktande, och kanske till och med försiktigt gillande, bloggposter i den svenska liberala världen.

Detta har fått Johan Norberg att harkla sig högljutt i en klockren bloggpost.


För mig som ser öppenhet och invandring som något av det viktigaste och mest berikande som finns för ett samhälle är det omöjligt att sympatisera med ett parti som driver en sådan politik och använder sådan retorik, oavsett hur liberala de är i sin kritik mot förmynderi och regleringar.


Tack, Johan!

Alltså: vad är höjden av förmynderi, regleringar, ekonomisk ofrihet, och statligt kontrollbehov, om inte att med skattefinansierad tvångsmakt aktivt hindra folk från att flytta? Hindra folk från att söka kontakt med varandra? Hindra folk från att blanda impulser med varandra? Hindra människor från att samarbeta på det sätt som de själva väljer?

LO, Sverigedemokraterna och Fremskrittpartiet står märkligt enade i sitt svar på den frågan, även om de i övrigt har tre vitt skilda ideologier.

2 kommentarer:

 1. "Hindra folk från att söka kontakt med varandra? Hindra folk från att blanda impulser med varandra? Hindra människor från att samarbeta på det sätt som de själva väljer?
  " Ja det ser vi ju hur bra det fungerar. Kollat nyheterna på sistone? Samarbete medelst stenkastning... Det vi ser nu är början till parallellsamhällen vilket är totalt förkastligt.

  SvaraRadera
 2. Det är med stenkastningen och bilbränderna som med våldtäkter, hustrumisshandel och pedofili: Det är en försvinnande liten minoritet som förstör.

  Att skylla stenkastningen på invandringen är som att skylla hustrunmisshandeln på männen: man tar den lilla minoritetens avvikande beteende och påstår att det är representativt för den stora massan.

  Men den stora massan människor är ungefär likadana oavsett varifrån på jordklotet de kommer. Samma drömmar och förhoppningar. Samma längtan efter fred, frihet och trygghet för sig själv och sina barn.

  Oavsett om man heter Martinsson eller Martinovic eller Mabuko eller Mohammad i efternamn.

  Lösningen är vi som tillhör den fredliga majoriteten bussar snuten på det lilla minoritetspack som saboterar (antingen det rör sig om äktsvenska skinnskallar eller stenkastarvänstern eller blattekriminella); marginalisera dem fullständigt.

  De ska inte få lov att förstöra.

  SvaraRadera