måndag 8 mars 2010

Det handlar inte om RUT

Förvånansvärt många människor verkar ha den tanken med RUT och ROT att det på något sätt är arbetets innehåll som ska motivera avdragsrätten. En märkligt stor del av argumenten emot har handlat om själva städningen. Överklassen borde plocka upp sin egen skit istället liksom.

Men alltså... arbetets innehåll är ingen gemensam angelägenhet. Det är den som arbetar som bestämmer över arbetets innehåll, och det är den som betalar som bestämmer vad det är värt. Om de dessutom kan komma överens med varandra, så blir det en affär där bägge blir nöjda. Det kan ju inte vi andra lägga oss i, eller hur?

Det handlar inte om RUT. Det handlar om att beskattningen är så förtvivlat hög när människor vill byta tjänster och pengar med varandra, så att köparen och säljaren inte bägge kan bli nöjda. Säljaren måste leverera arbete för 250 kronor, men får själv bara 100. Utsugning.

Och då blir det en massa tjänster som helt enkelt inte blir utförda. Men som borde bli utförda eftersom en nöjd säljare och en nöjd köpare är två människor som är lite rikare efter sitt utbyte än innan.

Och när sådana tjänster, som gör människor rikare, inte blir utförda; då är det tecken på ett systemfel som skadar oss alla. Bland annat får vi arbetslöshet, särskilt bland grupper som inte redan är etablerade på arbetsmarknaden.

Sådana strukturella orsaker till utslagning ska tas bort, helt enkelt. Först och främst ska vi ha jobb. Sedan ska vi betala en del av det vi tjänar i skatt, för att bekosta gemensamma åtaganden. Men om skatten är så hög att den tvärtom orsakar att jobb inte blir utförda och pengen inte intjänad, då motverkar ju skatten sitt syfte.

Skatten blir för hög för sitt eget bästa. Om man sänker skatten så tjänar alla på det. Köpare, säljare, och den gemensamma kassan.

ROT-avdraget visade att det stämde för hantverkstjänster. RUT-avdraget visar att det stämmer för hantverkstjänster, även när hantverket inte utförs med hammare. Rimligen borde man följa upp med ett RAT-avdrag, för Alla Tjänster, ett rejält grundavdrag som folk helt enkelt kan göra när de säljer tjänster till varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar