tisdag 9 juni 2009

Elitklasser bryr jag mig inte om men förbudet ska bort

Jag tror på en jämlik skola. Men jag vet också av erfarenhet att det kan vara väldigt destruktivt att tvingas dela skolklass med folk som absolut inte är som en själv. Särskit när dessa människor inte förmår uppskatta olikheter utan ser det som något som ska bestraffas.

Det är också positivt att bilda klass med folk som har ungefär samma förkunskapsnivå och samma mål som en själv. När läraren pratar känns det inte som om resonemanget går över huvudet på en, eftersom läraren kan utgå från en nivå som alla i klassen är bekväma med. Alla får mer ut av undervisningen. Utslagningen i klassrummet minskar.

Samtidigt finns det naturligtvis goda argument emot sk "elitklasser".

Men frågan handlar inte om elitklasser eller inte. Det är nämligen ingen som vill tvinga någon att införa elitklasser. Eller tvinga någon att gå i elitklasser. Det som det handlar om är att upphäva ett förbud mot teoretiska intagningskrav på skolor.

Och då tycker jag att ställningstagandet är självklart. Det är frivilligt att söka sig till en utbildning med vissa förkunskapskrav. Det borde på motsvarande sätt vara frivilligt att ordna en sådan utbildning. Annars är friheten för dem som söker bara en chimär.

För estetiska och idrottsliga profilutbildningar har man naturligtvis förkunskapskrav som beläggs med intagningsprov. Varför inte i teoretiska profilutbildningar?

För teoretiska gymnasielinjer har man faktiskt förkunskapskrav redan idag, men dessa beläggs med betyg från högstadiet. Hade gymnasierna fått ha intagningsprov (och bestämt själva över provens innehåll) så hade vare sig orättvisa eller rättvisa betyg från nian spelat roll. Du hade fått en lika rättvis chans till utbildningen som alla andra.

2 kommentarer:

  1. Ja, så rätt! Aldrig är man väl så produktiv och kreativ som när man får ägna sig åt att bli bättre på något man redan är bra på - och det är win-win för alla dessutom. Ser inga bra skäl till varför vi skulle vilja begränsa den möjligheten.

    SvaraRadera
  2. Nä, finns inget skäl att förbjuda.

    SvaraRadera