måndag 30 mars 2009

Ansvar, sa Bill

I SVT:s Agenda sitter Tomas Östros och förnumstigt deklarerar att ägarna minsann ska ta ansvar för ersättningsnivåer och bonusar.

Det sätt som ägarna brukar ta ansvar på, är genom att välja fram en styrelse som håller lite koll på VD:arna och deras ersättning. Chefslöner är ju liksom inte chefernas ansvar, utan styrelsen. Och styrelsen är ansvarig inför ägarna. Ägarna sätter folk i styrelsen som har lite koll.

För att Sveriges näringsliv inte skulle bli smäckfullt av massa hemska kapitalister har du och jag i god demokratisk ordning placerat en rätt saftig del av våra egna pengar gemensamt i stora kollektiva fonder: AP-fonderna, AMF osv.

Sisådär 75% av börsen i Sverige ägs av dessa stora kollektiva fonder.

Och hur har ägarna till de här fonderna, till exempel LO, tagit sitt Östros-ansvar? Jo, för att hålla de där hemska kapitalisterna i schack har man satt sitt eget folk i styrelserna. Det är därför Wanja Lundby-Wedin sitter i alla dessa styrelser (24??).

Lite koll, sa Bull. "Jag känner mig lurad". Jaså? Men visst syns inbetalningarna i årsredvisningen? "Avtalsförhållandena är råddiga", säger ordföranden. Men varför godkänner du råddiga avtalsförhållanden?

Och som grädde på moset: det ska kanske inte pekas så jättemycket finger åt andras "hutlösa ersättningar" om det fingret sitter präktigt fast i den egna syltburken.

Alltså: jag har inget emot att någon får hög lön, bonus och saftig pension. Om folk gör ett bra jobb. Ingen annan än ägarna blir fattiga om chefen tjänar för mycket pengar. Vi andra drabbas inte.

I Östros/WLW-fallet är det skillnaden mellan vad som kommer ut ur munnen ("usch och fy för dom som tjänar mycket") och det som kommer i deras eget lönekuvert som stinker.

2 kommentarer:

  1. Även detta ett inlägg som passat bra som debattinlägg på Liberal 2010

    SvaraRadera
  2. Då dubbelpostar vi det! :-)

    SvaraRadera