tisdag 10 november 2009

Fler uppmärksammar faran med billiga pengar

DN har en ledare om hur konstgjort billiga pengar riskerar att skapa bubblor (något även jag berört ett par gånger)

Det är lika tokigt med priskontroll på pengar som på andra varor. För pengar, flyttbart kapital, är en vara som alla andra: vissa har, andra har inte, och när de som inte har byter till sig från de som har, så skapas nya värden som inte fanns där tidigare, värden som alla får del av.

Problemet med den kreditexpansion som skapas av konstgjort billiga pengar, är att den inte motsvaras av en lika stor expansion av bakomliggande reella värden. Den mängd produktion av varor och tjänster som i går motsvarade tusen kronor, motsvarar idag ettusen och två kronor. Utan att folk efterfrågar varorna mer.

Det är det som är inflation. Inblåsning av luft. En reell uttunning av pengarnas värde. Genom att man pytsar in pengar som inte kostar något att pytsa in.

När detta går upp för samtliga människor i systemet, då inträffar prishöjningarna. Eller att de prissänkningar (som ju normalt sker i en ekonomi som blir bättre på att producera) inte äger rum. Prishöjningar är en konsekvens av inflationen, inte dess orsak.

Så expansiv kreditpolitik, utan täckning av en motsvarande expansion i produktiviteten, är ett lån från framtiden. Antingen måste den betalas med en framtida lika expansiv produktivitetshöjning, eller så blir framtidens människor lite fattigare. Eller: framtidens människor blir fattigare i alla fall, eftersom de ju inte får lov att njuta av den produktivitetsökning som kommer att gå åt att betala dagens krediter.

Den expansiva kreditpolitiken är alltså som att försöka lösa familjens ekonomiska problem genom att skaffa sig ett mer tänjbart kreditkort: det kräver verkligen att du i framtiden verkligen får det där väldigt välbetalda jobbet.

Eftersom vi dessutom har en trasig bostadsmarknad där efterfrågan och priser hela tiden stiger, utan att utbudet ökar (ett klockrent bevis för sönderreglering), så är det till bostadslån pengarna kommer att gå. Och då får vi en bubbla.

Ovanpå den inflation som kommer genom all stimulanspolitik. Vi är hyfsat förskonade i Sverige, men när priset för den amerikanska politiken måste betalas, då...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar