lördag 6 november 2010

S(C)ärpning!

En gång i tiden var rättssäkerhet en borgerlig paradgren. Sedan kom FRA, Beatrice Ask, och nu också Johan Linander (C), som tycker att polis och åklagare bör få ut abonnemangsuppgifter från nätleverantörer även vid småbrott.:


- Vi kan ju inte ha en lagstiftning som ställer olika krav beroende på vilket brott det är, utan det här är en generell lagstiftning som ger polisen tillgång till de här uppgifterna. Och vi tror att det gör det lättare att utreda de mer prioriterade brotten som just grooming och sexuellt ofredande.


Jag citerar Abrahamsson (M), skönt att hon finns i riksdagen:


Ursäkta, men naturligtvis kan man ha olika krav beroende på vilket brott! Hela systemet med straffprocessuella tvångsmedel genomsyras av den tanken. Ta till exempel husrannsakan, RB 28:1, som får ske endast om fängelse ingår i straffskalan för det misstänkta brottet. En av integritetshänsyn självklar begränsning.


Jag tror att den frågan vi alla bör ställa oss är: varför har vi hinder för polisens arbete bland medborgarna överhuvudtaget? Vad du svarar bestämmer var du står.

4 kommentarer:

  1. Sen kan man väl hålla med Linander om att i de fall brottet är grovt, som vid smygfilmning, så är det skandalöst att förövarna kan gömma sig bakom internetleverantören.

    Men det visar väl snarare att smygfilmning borde ha hårdare straff i straffskalan, och därmed ge polisen större befogenheter?

    I grunden verkar dock Linander se hinder i polisens väg som en uteslutande dålig sak. Vilket visar att han inte nog tänkt över även de andra aspekterna av att ha maktbefogenheter. Att polisen inte alltid är din vän. Att polisen inte alltid tjänar det allmännas bästa, utan titt som tätt går sina egna ärenden.

    Hade vi inte haft det grundläggande problemet med att makt korrumperar, så hade vi ju inte behövt ha maktdelning eller andra inskränkningar i några makthavares befogenheter alls. Om makthavarna och deras hantlangare är goda ska de naturligtvis inte möta några som helst hinder på sin vög. Så som demokrati.

    SvaraRadera
  2. Precis, om brottet är grov så löser sig ju polisens "problem" av sig själv.

    Och det är sannolikt lättare för oss integritetsvänner att angripa de hårdare straffen, och då kanske få med oss några allierade istället för att kämpa själva...

    SvaraRadera