måndag 3 maj 2010

Kleptokratin i ett äppelskal

Socialdemokraten Bengt Silfverstrand ondgör sig över högeravvikare på vänsterkanten som inte omedelbart slår ner på ökade klyftor:


Enligt Morian är det helt ok att de redan rika får lägga beslag på tillväxten av äppleskörden så länge de fattiga inte fråntas de äpplen de redan har. Att klyftorna mellan fattig och rik därmed ökar är inget problem


Det måste vara bekvämt att använda liknelser om äppelgårdar när man slipper besvara frågan vem som investerat i äppelgården till att börja med.

Klyftor som uppkommer genom att rika människor "lägger beslag" på tillväxtökningen är naturligtvis orättfärdiga.

Men frågan är ju vad man vill göra med klyftor som uppkommer genom att folk får sina egna äppelgårdar att växa? Sina egna företag? Utfallet av det egna arbetet? Bestraffa dem för deras framgång genom att ta ifrån dem en ännu större del av deras egen skörd?

Så här skriver Bengt:


Vad har finansminister Anders Borg, ”socialdemokraten” Per Borg och den i ideologiskt avseende svårplacerade bloggaren Jonas Morian
gemensamt? Jo, uppenbarligen att en äppleskörd är rättvist fördelad om fattige Kalle får behålla de två äpplen han redan har och rika Lisa får ytterligare ett äpple.


I Bengts värld där rika Lisa får äpplen till skänks finns det ingen rättvisa. Men i den verkliga världen, skild från planeten S-info, tjänar Lisa ihop till precis vartenda äpple hon förfogar över. Planterar, sår, skördar, planerar, köper in maskiner, undersöker marknaden, tar lån, hoppas på gott väder, gödslar, anställer osv osv.

Vartenda ett av Lisas äpplen är välförtjänta. Och det är inget som fattige Kalle ska beklaga. I och med att Lisa får lov att behålla åtminstone en del av vad hon själv tjänar, så har hon kunnat bygga upp en industri som gör att Kalle både kan få jobb och bidrag.

Och det är för övrigt alla landets flitiga Lisor som gör att det överhuvudtaget produceras värden här. Värden som går till skatt som bland annat pensionerade riksdagsmän lever av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar