onsdag 16 december 2009

Klimatet som svepskäl

Det geniala med AGW-hypotesen är att den i ett enda slag problematiserar själva orsaken till att vi har det bra, är mätta, inte dör när vi är gravida eller föds osv: våra fantastiska tekniska lösningar.

Själva grundorsaken till att dessa tekniska lösningar alls har uppkommit är att vi i och med kombinationen marknadsekonomi, demokrati och kapitalism, är förhållandevis fria att skapa och förvalta frukten av vad vi skapat.

Så om välståndet är problemet, så är rotorsaken till välståndet: vår frihet (som vi tydligen väljer att utöva i en kapitalistisk marknadsekonomi), naturligtvis också ett problem.

Inte undra på att Hugo Chavez kan dra ner applådåskor på en klimatkonferens, genom att attackera just den friheten.

Kapitalismen ödelägger klimatet säger samme Chavez som för sin del finansierar sitt anti-frihetliga experiment med oljeexport. Inte direkt klimatkompenserat grönt te.

Det här är hyckleri på hög nivå.

Allvarligt talat: var utvecklas den renaste tekniken? I kapitalistiska marknadsekonomier. Vilken bil drar mest bensin: den östtyska Trabanten eller en Audi? Hur ser det socialistiska Venezuelas eget miljöarbete ut, jämfört med det kapitalistiska USA:s?

Att ha det lagom varmt, tillgång till mat och rent vatten och läkarvård, är mänskliga behov. Det inser även Chavez. Att ge folket tillgång till detta är nämligen en del av hans eget politiska program.

Men att ge folk allt detta kostar, i form av förbränning. I Venezuela likaväl som i USA. Skillnaden är att människor av fri vilja i kapitalistiska marknadsekonomier har uppfunnit väldigt bränslesnåla sätt att förbränna på. Väldigt rena sätt.

Men allt detta kan man för en stund förtränga, om man vill använda klimatmötet som svepskäl för att attackera människors rätt att av fri vilja, på vägar de själva väljer, göra livet enklare för varandra.

4 kommentarer:

 1. Har saknat dina blogginlägg. Kul at du är tillbaka.

  Den som varit i Venezuela kan konstatera att otroligt många bilar är amerikanska från 60-80 talet. Stora, gamla och bensinslukande. Men detta är inget problem då bensinen i praktiken nästan är gratis, runt 50 öre litern (20 öre inofficiel kurs. Chavez skickar också gratis olja till sina kompisar i Kuba, Eucador och Nicaragua.

  Men man får väl framhålla att Hugo också gåor sitt när det gäller miljön genom att uppmana folk och dusha kortare tid , "sluta sjung i dushen" som han uppmanade sina undersåtar i sitt eget tv program på sin egen tv-kanal.

  Mats

  SvaraRadera
 2. Glömd ge en länk till en interessant föreläsning som visar sambandet mellan ökat välstånd, livslängd och koldioxidökningen. Patrick Michaels som är välkänd klimatforskare.

  http://vimeo.com/6408658

  SvaraRadera
 3. Tack, tack, och tack! För saknaden, för informationen och för länken.

  Jo, det har varit en hektisk månad, där jag fått ta hand om min familj, mina kunder och mina andra engagemang.

  Hela klimatkonferensen, de läckta e-breven, och den knasiga sjukförsäkringsdebatten, har dessutom gjort tonläget väldigt högt, och då har jag känt att det är viktigare att läsa på och sätta mig ännu mera in i frågorna, än att yttra mig.

  Finns det någon grund i vad mina meningsmotståndare tycker? Bör jag ändra mig? Har jag tagit miste? Vad säger dessa fakta?

  SvaraRadera
 4. Har också saknat dina blogginlägg!

  SvaraRadera