måndag 7 september 2009

10 miljarder, varsågoda

Igår släpptes statsbudgeten med 10 ytterligare miljarder i statsbidrag till kommun- och landstingssektorn. Jag hävdar att det är symbolpolitik för att få tyst på en gnällig opposition. Kommuner och landsting har beskattningsrätt (kan i slutändan beordra polisen att tvinga dig att betala) och alltså alla möjligheter att finansiera sina egna verksamheter. Men det gäller förstås att prioritera och ta ansvar för dem i både med- och motgång.

För även om statens kassakista är större så ska den räcka till fler människor. Det finns inga extraknösar undangömda som inte bor i kommunerna, extraknösar man kan beskatta på statlig nivå, som kan ge ett extra tillskott till kommuner och landsting. Det finns inga extratillskott utöver vad vi medborgare redan betalar. Ett underskott är lika mycket ett underskott i statskassan som i kommunkassan. Att flytta pengar gör inte totalen bättre.

Intressant blir det om man ser vad pengarna ska gå till. Socialbidragen ökar 16% jämfört med förra året. Men perioden 2006-2008 hade rekordlåga socialbidrag.

Nu närmar sig den sammanlagda kostnaden för socialbidrag 2 miljarder. Men samtidigt har kommuner och landsting fått 2.3 miljarder i sänkta försäkringspremier, eftersom sjuktalen minskar.

Och med tanke på att den största kostnaden för kommuner och landsting är anställningskostnader, hur mycket sjunker inte de för kommuner och landsting när arbetsgivaravgifterna sänks med en hel procentenhet? Totalt räknar kommunerna och landstingen själva med att de skulle behövt 4-5 miljarder för att upprätthålla nivån på servicen.

Men nu får de alltså ett antal miljarder utöver de 10 extra som anslås, och utöver de 7 som redan beslutats om. Det blir 17 miljarder, plus minskade arbetsgivaravgifter plus minskade sjukförsäkringskostnader. Detta till kommuner och landsting som alltså beräknas få lika knackig ekonomi 2009 som de hade 2002.

2002 är förresten intressant. Då hade (S) makten. Hur mycket extra pengar fick kommunen då? 20 miljarder? 18 miljarder? Det måste väl ändå vara mer än Alliansens, eftersom (S) säger att Alliansens tillskott är "för lite och för sent"?

Nä. 2002 fick kommunerna 5.9 miljarder av (S). Men visst, kanske har det hunnit byggas ett och annat äventyrsbad sedan dess?

Trots detta miljardregn kommer det naturligtvis att bli tufft. Folk tjänar lite mindre, blir arbetslösa i lite högre utsträckning, kommunintäkterna viker. Vi behöver hitta sätt att producera sådant som folk blir rika av att köpa, och omställningen kan bli lite jobbig. Och då är det inte de riktade statsbidragen som är viktiga, utan andra delar i regeringens ekonomiska politik.

Att det blir enkelt och billigt att starta företag. Att det blir enkelt och billigt att anställa. Att det blir enkelt och billigt att köpa och sälja. Länder överlever inte på statsbidrag, utan på att människorna i länderna får igång ett bra näringsliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar